بعید است که زگیل تناسلی در بارداری از مادر به فرزندش منتقل شود. ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) شایع ترین عفونت مقاربتی (STI) است و بیشتر افراد در مقطعی از زندگی خود به آن مبتلا می شوند.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) از طریق تماس پوست به پوست و اغلب از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی منتقل می شود.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (https://www.cdc.gov/hpv/about/):
اچ پی وی را به عنوان شایع ترین عفونت مقاربتی معرفی می کند و بیان می کند که اکثر افرادی که از نظر جنسی فعال هستند در برخی از مراحل زندگی خود به انواع مختلفی از ویروس مبتلا می شوند.
بیش از 150 نوع از این ویروس وجود دارد که 40 نوع از آنها از طریق تماس جنسی منتقل می شوند. این ویروس می تواند اندام تناسلی، ناحیه مقعد، دهان یا گلو را درگیر کند، بنابراین برای انتقال عفونت، مقاربت ضروری نیست.
خوشبختانه، همه عفونتهای HPV باعث زگیل یا سرطان نمیشوند و بیشتر عفونتها خود به خود با کمک سیستم ایمنی بدن برطرف میشوند.
با این حال، فرد می تواند بدون داشتن علائم، حامل ویروس باشد و بدون اینکه بداند ویروس را به شرکای جنسی خود منتقل کند.
اگر سیستم ایمنی نتواند بر ویروس غلبه کند، منجر به مشکلات سلامتی مهمی می شود. تقریباً 70 درصد از سرطانهای دهانه رحم توسط انواع 16 و 18 ویروس HPV ایجاد میشوند، در حالی که حدود 90 درصد از زگیلهای تناسلی توسط انواع 6 و 11 ایجاد میشوند. از آنجایی که افراد میتوانند همزمان حامل یک یا چند نوع ویروس باشند. تست غربالگری جامع، بهترین راه برای تشخیص اینکه آیا فرد در معرض خطر است یا خیر.
اما برخی در دوران بارداری آن را تجربه می کنند و نگران انتقال آن به جنین خود هستند. آیا این ویروس خطر جدی برای نوزاد است؟
اگر زنی در گذشته نتایج غیر طبیعی غربالگری دهانه رحم داشته باشد، ممکن است نیاز به آزمایش پاپ اسمیر در بارداری داشته باشد و این احتمالاً با بارداری تداخلی نخواهد داشت. در صورت نیاز، آزمایش اسمیر معمولا در هفته های 13 تا 26 انجام می شود.
اگر زنی در دوران بارداری باید آزمایش پاپ اسمیر انجام دهد اما آزمایشات قبلی او طبیعی بوده است، به دلیل اینکه تغییرات سلولی ناشی از عوامل هورمونی، تفسیر آزمایش های اسمیر در دوران بارداری را دشوارتر می کند، آزمایش اغلب تا حداقل 3 ماه پس از تولد به تعویق می افتد.
در ادامه به چگونگی تأثیر HPV و زگیل تناسلی در بارداری می پردازیم:
آیا اچ پی وی میتواند باردار شدن را با مشکل مواجه کند؟
تحقیقات زیادی برای ایجاد ارتباط بین HPV و تغییرات باروری و اینکه آیا داشتن زگیل تناسلی در بارداری می تواند موجب خطر شود، انجام شده است.
طبق مقاله سایت www.britishjournalofmidwifery.com که در سال 2019 منتشر شده:
A number of studies have concluded that there is no clear link between an HPV infection and reduced fertility or risks to a pregnancy
Other studies, however, have found connections between HPV infections in both men and women and difficulties in conceiving and carrying a pregnancy to full term
تعدادی از مطالعات به این نتیجه رسیده اند که هیچ ارتباط واضحی بین عفونت HPV و کاهش باروری یا خطرات حاملگی وجود ندارد . با این حال، مطالعات دیگر، ارتباط بین عفونتهای HPV در مردان و زنان و مشکلات در باردار شدن و حاملگی را نشان دادهاند.
https://www.britishjournalofmidwifery.com/content/comment/hpv-during-pregnancy/
ویروس اچ پی وی می تواند منجر به مرگ سلول های اسپرم، کاهش تعداد اسپرم، کاهش تحرک اسپرم، تغییر در شکل اسپرم، مرگ سلول های جنینی، سقط جنین و پارگی زودرس غشاها شود.
بنابراین عفونت با انواع خاصی از hpv احتمالاً یک عامل خطر برای کاهش باروری یا ناباروری است.
تشخیص هرگونه عفونت زمینه ای در مردان و زنان قبل از اقدام برای بچه دار شدن بسیار توصیه می شود.
پس از رفع عفونت، باروری باید افزایش یابد و خطر زایمان زودرس، سقط جنین و عفونت نوزاد کاهش می یابد.
زنی با اچ پی وی مثبت باید از نزدیک تحت نظر پزشک باشد زیرا بارداری می تواند با تغییرات سلولی سریعتر همراه باشد.
اگر تغییرات سلولی دهانه رحم در دوران بارداری اتفاق بیفتد، بهتر است هرگونه درمان را تا پس از تولد به تعویق بیندازید زیرا ممکن است خطر خونریزی وجود داشته باشد اگر زنی برای درمان زگیل تناسلی در بارداری تحت نظر است، پزشک به احتمال زیاد توقف درمان را در طول دوران بارداری پیشنهاد می دهد.
درمان زگیل تناسلی در بارداری
زگیل تناسلی ممکن است در طول سه ماهه اول بزرگتر شود و ممکن است نیاز به درمان با لیزر و کرایوتراپی داشته باشد. زگیل های کوچکتر بعید است که نیاز به درمان داشته باشند.
پزشکان بسته به اینکه درمان چگونه بر فرد باردار تأثیر میگذارد بررسی میکنند که آیا باید زگیل تناسلی را در بارداری درمان کنند یا نه.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند باعث بزرگتر شدن زگیل، تکثیر یا خونریزی بالقوه شود به همین دلیل بهتر است درمان زگیل تا پس از تولد به تعویق بیفتد، اما اگر زگیل ها آنقدر بزرگ شوند که خطر انسداد واژن وجود داشته باشد، ممکن است لازم باشد قبل از زایمان برداشته شوند.
برای برداشتن زگیل در بارداری، لیزر، جراحی، درمان شیمیایی یا انجماد بافت و کرایو پیشنهاد می شود.
آیا زگیل تناسلی در بارداری به جنین منتقل می شود؟
حتی اگر زنی در دوران بارداری اچ پی وی فعال داشته باشد، خطر انتقال آن به نوزاد در هنگام تولد بسیار کم است.
در صورت غیرمحتمل انتقال عفونت، احتمال زیادی وجود دارد که بدن کودک بتواند به تنهایی ویروس را پاک کند.
احتمال بسیار کمی وجود دارد که نوزادی که مادرش زگیل تناسلی دارد، در گلویش زگیل ایجاد شود.
این وضعیت پاپیلوماتوز تنفسی نامیده می شود و به طور بالقوه می تواند بسیار جدی باشد زیرا خطر مسدود شدن گلوی نوزاد توسط زگیل وجود دارد.
با این حال تحقیقات نشان می دهد که زگیل تناسلی در بارداری می تواند یک عامل خطر برای عوارض زیر باشد:
- وزن کم نوزاد هنگام تولد
- پارگی زودرس غشاها
- زایمان زودرس
- سقط جنین
- مرده زایی
با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید این موضوع ضروری است.
انتقال در حین زایمان
امکان انتقال HPV در حین زایمان وجود دارد، اما نادر است. عفونت های HPV در نوزادان نیز به سرعت برطرف می شوند.
نوع زایمان در مادرانی که زگیل تناسلی در بارداری داشته اند بیشتر سزارین است.
به دلیل امکان انتقال به نوزاد در حین زایمان طبیعی معمولاً سزارین پیشنهاد می شود.
آیا با وجود اچ پی وی می توان بچه دار شد؟
افراد در صورت ابتلا به hpv می توانند بچه دار شوند. به نظر می رسد که این ویروس در اکثر موارد بر بارداری تاثیر نمی گذارد.
اگر پزشک زگیل تناسلی را در دوران بارداری تحت نظر داشته باشد، پس از زایمان نیز این کار را ادامه خواهند داد.
در بیشتر موارد، ویروس بدون درمان برطرف می شود و هر گونه زگیل تناسلی نیز به مرور زمان ناپدید می شود.
پزشکان تزریق واکسن زگیل را در دوران بارداری توصیه نمی کنند.
آیا امکان شیردهی با داشتن زگیل تناسلی و ویروس اچ پی وی وجود دارد؟
افرادی که از شیر مادر تغذیه می کنند ممکن است نگران انتشار ویروس از طریق شیر مادر به نوزادان باشند. برای اکثر افراد مبتلا ، شیردهی بی خطر است و فواید آن بیشتر از خطرات احتمالی است.
آکادمی اطفال آمریکا (www.aap.org) از افراد می خواهد که نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه کنند، مگر اینکه تشخیص داده شود که HIV دارند یا باید از داروها و داروهای خاصی استفاده کنند.
منبع:
https://bahalmag.ir/%d8%b2%da%af%db%8c%d9%84-%d8%aa%d9%86%d8%a7%d8%b3%d9%84%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%a8%d8%a7%d8%b1%d8%af%d8%a7%d8%b1%db%8c%d8%8c-%d9%87%d8%b1-%d8%a2%d9%86%da%86%d9%87-%da%a9%d9%87-%d8%a8%d8%a7%db%8c%d8%af/